lauantai 21. syyskuuta 2013

Koristellut perhospiparit


Meikäläisen eka piparikokeilu on nyt sitten takana. Ihan ei kyllä tullut ohjeen näköisiä ja tekeleet ovat jotain sinne päin, mutta tekemällähän sitä kai oppii. Vähän nuo ovat hutiloidun näköisiä, mutta parempiakaan ei nyt tullut :) Ekaa kertaa yleensäkin käytin sellaista pursotinpussia, jossa on tyllä. Tosin ääriviivat vedin ensin vain siten, että laitoin pikeeriä pakastepussiin ja leikkasin reiän päähän. Sitten päätin rohkeasti kokeilla sellaista oikeaa pursotinpussia tyllalla ja olihan se kieltämättä ehkä helpompi käyttää.



Laitan tähän nyt näiden pipareiden ohjeen, jos joku innostuu niitä kanssa kokeilemaan. 

Pikkuleivät
 125 g suolatonta voita
1,5 dl sokeria
1 muna
1 tl vaniljasokeria
4 dl jauhoja

Sekoita voi ja sokeri sähkövatkaimella, kunnes seos on kevyttä. Lisää muna ja sekoita. Siiviöi jauhot ja vaniljasokeri ja sekoita hyvin. Vaivaa taikinaa kunnes se on sileää. Laita sen jälkeen jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi tai yön yli. Kauli taikinasta kevyesti jauhoitetulla alustalla n. 4 mm paksuiseksi. Otan haluamallasi muotilla pikkuleipiä ja aseta ne leivinpaperin päälle uuninpellille. Paista 180 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.

Jäähtyneet piparit koristellaan siten, että ensin tehdään paksummalla pikeerillä (royal icing) ääriviivat ja annetaan kuivua n. 4 tuntia. Sen jälkeen aletaan täyttämään kuviota juoksevammalla pikeerillä. Anna kuivahtaa n. 4 tuntia.

Pikeeri
1/4 dl valkuaista
1 1/2 dl tomusokeria
3 tippaa sitruunanmehua/tiivistettä tai etikkaa

Vatkaa valkuaista ja 1 dl tomusokeria sähkövatkaimella 3 min. Sekoita joukkoon sitruunanmehu ja loput tomusokerista. Jatka vatkaamista hetkisen. Värjää halutessasi esim. pastaväreillä. Eli tuo on ns. perusohje. Juoksevampaan versioon laita hieman vähemmän tomusokeria esim. 1 1/4 dl. Jostain olin lukevinani, että pikeeri säilyy hyvin peitettynä jääkaapissa n. 5 päivää eli voi tehdä isommankin satsin ja käytellä sitä sieltä, kun kuivumisaika on kuitenkin aika pitkä.


Tänään meillä juhlitaan pikkuneidin 4 -vuotissynttäreitä ja tarhakaverit valtaavat meidän talon. Kääks! 11 villiä sokerihumalaista lasta. Huoh ja apuva! Pyörremyrsky tulossa ;) Huomenna sunnuntaina sitten sukulaiset ja ystävät ja ehkä hieman rauhallisempaa menoa, vaikka lapsia tuleekin paljon, mutta meno tuskin äityy ihan sellaiseksi mitä pelkkien lasten synttäreillä.


Nyt täytekakkujen koristeluiden pariin!

12 kommenttia:

  1. Aivan ihanan herkullisia. Minullakin on sellainen perhosmuotti, jonka sain leivontakerhon lehden mukana. Pitäisipä kokeilla tehdä keksejä :) Taisin käyttää muottia voitaikinaan, ja tein niistä leivoksia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Juu samaisesta lehdestä tuo ohje ja muotti peräisin. Näyttivät siinä lehden kuvissa niin hienoilta, että oli pakko kokeilla, mutta lopputulos ei ollut kyllä ihan kuvan mukainen :) Tuo muotti voisi tosiaan toimia myös hyvin voitaikinaan. Täytyykin kokeilla. Kiitos vinkistä! :)

      Poista
  2. Oikein ihania! Taidanpa kokeilla, kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
  3. Ei yhtään hutiloidun näköisiä vaan oikein kauniita!

    VastaaPoista
  4. Cride, oot uskomaton! Nehän on just ihania, eikä yhtään hutiloituja. ;)

    VastaaPoista
  5. Oi, kuinka ihania ja suloisia, raaskisiko syödäkkään? :D Ihania! Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista