perjantai 27. huhtikuuta 2012

Wapun rosetit


Esittelyssä vähän katoavaa kansanperinnettä. Tuli nimittäin niin köksätunnit mieleen, kun kaivoin tuon ikivanhan rosettiraudan esiin ja tein todella pitkästä aikaa taas rosetteja. Viime kerrasta taitaakin olla yli 10 vuotta. Alunperinhän näitä tuli tosiaan tehtyä köksän tunnilla, jolta ajalta tuo meidän rosettirautakin on. Aikamoisia kaloripommeja nämä kyllä ovat, mutta eihän näitä kuitenkaan joka päivä syödä eikä näitä kyllä voi montaa  edes syödä kerralla. Sen verran rasvaisia kuitenkin ovat kun on uppopaistettu rasvassa. Mutta maku näissä on todella hyvä kun laittaa kunnolla tomusokeria päälle ja voittaa melkeinpä tippaleivän ja huomattavasti helpompi tehdä.

Tältä tämä rosettirauta sitten näyttää. Kuumenna se ensin kuumassa rasvassa.
Rosetti taikina:
2 munaa
1 rkl sokeria
ripaus suolaa
1 ½ dl kevytmaitoa
1 ½ dl vehnäjauhoja


Paistamiseen:
n. 1 l rypsiöljyä

Pinnalle
tomusokeria

Riko munat kulhoon ja vatkaa rikki. Lisää sokeri, suola, maito ja lopuksi jauhot. Kuumenna öljy. Laita rosettirauta öljyyn kuumenemaan. Kasta rosettirauta taikinaan sen pinnan tasalle. Taikina tarttuu kiinni kuumaan rautaan. Älä upota rautaa kokonaan taikinaan, koska muutoin rosetteja ei saa ehjänä irti raudasta. Paista kuumassa rasvassa kunnes ovat kullanruskeita. Voit testata koska rasva on tarpeeksi kuumaa pienellä vaalealla leivänpalalla. Sen tulisi ruskistua n. minuutissa. Irrota rosetit raudasta esim. veitsellä ja laita  leivinpaperin päälle, joka imee vähän ylimääräistä rasvaa. Ripottele jäähtyneiden rosettien pinnalle tomusokeria ja nauti!



Tällaisia kärrynpyöriä niistä sitten tuli. Tomusokeria sitten vaan päälle.


Hauska yhteensattuma oli muuten, että tein näitä jo monta päivää sitten ja kaikki on jo syötykin ja eilisen  Hesarissa oli juuri juttua näistä. Sen mukaan Länsi-Saksassa näitä herkkuja syötiin esimerkiksi parsan ja hollandaisekastikkeen kera ja niiden kehutaan sopivan myös lisukkeeksi tartarpihvin tai vasikanleikkeen kanssa. Ihan nyt en kyllä näihin lähtisi noita yhdestelemään, mutta makunsa kullakin.

Seuraavaksi pitäisi kokeilla munkin paistoa. Oliskos jollakin vihjata hyvää munkkiohjetta?

5 kommenttia:

  1. Ihania!
    Minullakin on jossai varastossa sama rauta, mutta en ole tehnyt rosetteja vuosiin.
    Kiva kun muistutit:)

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama vika oli meikäläisellä, että eipä ollut aikoihin noita tehnyt vaan oli rauta pölyttynyt laatikossa. Nyt kävinkin sitten tuumasta toimeen ja tein. Hyviä tuli. Mukavaa viikonloppua myös sinne!

      Poista
  2. Ai hitsi, saaks tulla maistelemaan!?

    Muuten mä just tässä etsin munkkireseptiä ja meinaan uskaltautua hommaan tänään. yksi kaveri laittaa aina banskua keskelle ja ne on maukkaita - eikä tarvitse pelätä onko sisus kypsä. Toiset taas tekee rinkuloita. Saas nähdä mitä mä teen vai poltanko vaan :-))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu sais muuten, mutta ne syötiin jo :) Tein noita nimittäin jo jokunen päivä sitten ja ahmaistiin ne jo kaikki. Hei,kerro sitten miten kävi noiden munkkien kaa. Tuo banaani kuulostaa ehkä liian haasteelliselta, mutta vois olla kyllä hyvä. Mä olen ihan voivahtanut tänään messujen jäljiltä. Meni sitten tosiaan 6 h siellä. Puuh!

      Poista
  3. Mulla on rosettirauta seilannut kodista toiseen jo 20 vuotta, mutta vasta tänä vuonna otin sen käyttöön:) Voipi olla että menee taas jonkin aikaa, vaikka mies ja tytär kyllä tykkäsivät. Ensi kerralla ehkä sittenkin munkkeja... Mukavaa vappua!

    VastaaPoista