perjantai 4. toukokuuta 2012

Goji -marja

Toisena esittelyvuorossa luonnon antimista on goji-marja. Tuli vaan muutama postaus tähän väliin ennen kuin pääsin tämän laittamaan. Goji-marjaa pidetään maailman ravinnerikkaimpana hedelmänä (kasvitieteellisesti goji-marja on hedelmä). Goji-marja sisältää 22 kivennäisainetta ja 18 aminohappoa sekä c-vitamiiniä. Eli aikamoinen superfood tämäkin aiemmin esitellyn Aloe Veran lisäksi.


Goji-marjoja on äärimmäisen helppo käyttää, koska rusinamaisen kuivatun marjan voi syödä sellaisenaan tai lisätä aterian joukkoon. Lapset tykkäävät myös marjojen mausta, koska ovat hieman karkkimaisia. Goji-marjoja voi sekoittaa esim. puuroihin, smoothiejuomiin,  jälkiruokiin tai esimerkiksi raakasuklaan joukkoon. Meillä tosin tykätään marjojen syönnistä ihan sellaisenaan. 


Terveellisen ja maukkaan napostelupalan telkkarin ääreen saat sekoittamalla kourallisen goji-marjoja, luomu kurpitsansiemeniä, maapähkinöitä ja luomu rusinoita kulhoon.


Kurpitsansiemenet ovat proteiini- ja mineraalipitoista syötävää ja ne sisältävät erityisen paljon rautaa. Kurpitsansiementen on sanottu myös avittavan unen saantia ja goji -marjojen on todettu myös parantavan unen laatua ja tasapainottavan mieltä, joten kokeilkaapas iltasnacksiksi tätä sekoitusta. Meillä tätä sekoitusta syötiin eilen iltasella ja lapsetkin ahmi ihan innoissaan tätä herkkua.


Maapähkinät puolestaan sisältävät runsaasti proteiinia, E-vitamiinia, kalsiumia, kaliumia ja kuitua.


Näitä Sun-Maidin luomurusinoita on myös nyt ilmaantunut ihan ruokakauppojen hyllylle. Ovat oikein mehukkaita.

Vinkkinä vielä lopuksi: Goji-marjat sopivat erinomaisesti myös teen joukkoon, jolloin marjojen arvokkaat polysakkaridit (pitkäketjuiset sokeriyhdisteet) liukenevat kehollemme entistä helppokäyttöisempään muotoon ja tuovat teehen mukavasti makeutta. Lisää 10-15 marjaa likoamaan teevetesi sekaan ja kuumenna vesi noin 60-65 asteiseksi - älä kiehauta. Tätä ei tietenkään tarvitse alkaa mitata lämpömittarilla, vaan hyvä mittari on keittää vedestä sen lämpöistä, että sormen voi vielä laittaa veteen.

Suositeltava päivittäinen käyttömäärä kuivatuille goji-marjoille on kourallinen.

Kannattaa käydä tutkimassa mitä kaikkea mielenkiintoista tietoa Goji-marjasta löytyy täältä. Goji-marjoja ja luomu kurpitsansiemeniä myy mm. Ruohonjuuri.

Sana “goji” tarkoittaa suomennettuna iloista. Kiinalainen sanonta kuuluukin: “Hän, joka syö goji-marjoja aamulla, pomppii ilosta koko päivän”.    

Pomppimisiloa kunkin päivään! 

8 kommenttia:

  1. Goji -ihan uusi tuttavuus minulle... Tiedätkö, saako noita ihan ruokakaupasta?
    Mietin noissa kurpitsansiemenissä, että jos söis pussillisen, niin oliskohan sitten oikein seesteinen olo ;) Välillä tuo unen laatu sais kyllä olla parempi.

    VastaaPoista
  2. Mielestäni tuota gojia ei ole tavallisessa ruokakaupassa, mutta nyt voin olla väärässäkin. Ehkä jossain isossa kaupassa voisi olla pähkinöiden kanssa samalla osastolla. Kerro miten kävi tuon pussillisen kanssa kurpitsansiemeniä. Pitäsköhän itsekin kokeilla tänään? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän Eveliina-kassaneiti totesi tänään töistä tullessaan, että ainakin meidän meidän Prisma myy niitä. Kurpitsan siemenet ostan huomenna:)

      Poista
    2. Ok. Hyvä tietää, että niitä saa ihan tavallisesta kaupastakin nykyään. Ei ole tullut edes katsottua. Kerro miten kanssa kävi kurpitsan siementen kanssa, että tulikos se parempi uni :)

      Poista
  3. Minä en tykkää gojista kuivattuna, jotenkin yrttimäinen maku. Mutta esim. maustekakussa toimii hyvin.

    Maapähkinä on muuten herne, kuten gojimarjakin on hedelmä =) Maapähkinän sijasta syön mieluummin luomulaatuisia kuorimattomia manteleita. Kurpitsansiemenet ovat hyviä, niitä meilläkin tosi paljon käytetään, kuten kuorimattomia sesamin siemeniäkin.

    Gojia on nykyisin useissa ruokakaupoissa ainakin Helsingissä. Pirkalta on tullut sekoitus, jossa on mm. gojia ja karpaloa kuivattuna, tätä saattaa olla levityksessä koko maassa, ainakin isommissa K-kaupoissa.

    Unen laatua edistävästi toimivat tutkitusti mm. banaani ja kalkkuna, koska niissä on tryptofaani nimistä ainetta, joka rentouttaa ja parantaa unen laatua. Myös maidossa on tryptofaania, joten vinha perä on vanhan kansan kuuma maito-vinkillä. Kuumaa maitoahan on tarjoitu kautta aikojen hunajalla maustettuna unettomuuteen.

    VastaaPoista
  4. Noissa goji-marjoissakin on eroa. Joskus saa ihan kuivia, jotka eivät ole enää ollenkaan niin hyviä ja mehukkaita. Pitää olla aika tarkkana kun noita ostaa, että eivät ole tosi kuivia ja sitten ilmeisesti kiinalaisissa gojeissa on ollut joskus torjunta-ainejäämiä eli luomulaatua noistakin pitäisi metsästää. Tuotiin viimeksi Jenkeistä noita pussillinen tummalla suklaalla kuorrutettuna ja toinen pussi kaakaolla. Ne oli kyllä tosi hyviä. Huomasin, että Ruohonjuuren nettikaupassa oli myynnissä Tiibetiläisiä villigoji-marjoja. Niitä pitäis kyllä testata.

    Juuri kanssa syötiin tuota sekoitusta ja nyt kaivoin sekaan vielä cashewpähkinöitä. Mantelit on kanssa hyviä ja ne olis kyllä huomattavasti parempia = terveellisimpiä kuin noi maapähkinät, mutta olen niin tykästynyt tuohon maapähkinä rusina sekoitukseen :)

    Kiitti noista vinkeistä. Minkäslaisia nuo kuorimattomat sesamin siemet muuten on? Niitä en olekaan maistanut. katotaas nyt miten uni tulee ensi yönä kun syötiin just noita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sesamin siemenet on pienen pieniä ja sopivat esim. kanan/kalan/lihan kuorruttamiseen, laatikkotuokien pinnalle, kastikkeisiin, pizzaan, patoihin, myslisekoituksiin, viilin päälle...Mielikuvitus rajana!

      Toki kannattaa aina ostaa luomuna superfoodit.

      Poista
    2. Aivan aivan, olinpas minä höpsö. Eli ne on niitä joita on mm. leivän päällä. En vaan ole tullut ajatelleeksi, että laittaisin niitä jonnekin muualle kuin leivän päälle :) Täytyykin testata.

      Poista