torstai 28. huhtikuuta 2016

Hernekeitto tuoreista herneistä

Terveiset ihanan aurinkoiselta Rodokselta. Kotiuduin eilen iltasella reissusta ja jotta ette nyt ihan hirmu kauan joudu tätä blogihiljaisuuttani kärsimään, niin tuuppaan nyt ilmoille tälläisen välipostauksen, kun en ole ehtinyt edes kameraan vielä koskemaankaan. Tunnetusti noita kuvia on myös satoja ellei tuhansia, joten menee pieni tovi, että ehtii ne käymään läpi. Aika paljon laittelinkin jo tuonne faceen ja instaan reissutunnelmia, mutta toki on vielä tulossa ihan kunnon postauksen tännekin saakka. 

Tämän hernekeiton tein jo jokunen viikko sitten ja ennen osallistumistani ruokakuvauskurssille, joten ei ole vielä opit otettu tässä käyttöön. Tosin en tiedä osaanko niitä edes kotioloissa ottaakaan, kun ei ole mitään hienoja ylimääräisiä led- tai muita valaisimia kotosalla, joita noihin parempiin valaistuksiin tarvittaisiin. Meikäläinen yrittää vaan viimeiseen asti pärjätä luonnonvalolla ja yrittää syödä ruokansa lämpimänä, joten räpsyt tuppaavat olemaan aika nopeita.

Ihastuin tähän hernesosekeittoon jokunen tovi sitten ja en ole koskaan itse tehnyt hernekeittoa ja ei ole tullut edes mieleenkään edes tehdä sitä. Jalostajan hernekeittopurkista kun saa ihan hyvää hernekeittoa meikäläisen makuun, kun vielä vähän höystää sitä sinapilla ja sipulisilpulla. No mutta tämän keiton juju onkin siinä, että se ei olekaan mitään perinteistä hernekeittoa ja makukin on aivan eri, väristä puhumattakaan. Lisäksi tässä ei ole yhtään lihaa. Keiton ideana on se, että tätä ei tehdä kuivatuista herneistä, vaan nimenomaan tuoreista pakastetuista herneistä ja maku onkin sitten ihan eri.


Hernesosekeitto ohje tuoreista herneistä/ pakasteherneistä

2 salottisipulia pilkottuna
2 rkl voita
4 pussia pakasteherneitä
7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 prk ranskankermaa
1 tl kuivattua salviaa
suolaa ja mustapippuria myllystä

Kuullota salottisipulit hetken voissa. Lisää herneet ja vesi kattilaan. Lisää liemikuutio ja keitä hiljaisella lämmöllä n. 20 min. Soseuta keitto tehosekoittimella. Lisää ranskankerma, salvia ja mausteet. Kuumenna ja tarkista maku. Tarjoile valkosipulikrutonkien kanssa.

Valkosipulikrutongit

Leikkaa paahtoleivän reunuksia tai muuta vaaleaa leipää kuutioiksi. Paista pannulla öljyssä ja valkosipulissa sen verran, että leivät kuivuvat hieman.

Itse teen tuota keittoa aina puolitoista annosta, ettei heti lopu kesken ja mielestäni nuo krutongit kruunaavat kokonaisuuden ja tuovat pientä lisäsärmää keiton makuun.

Tämä keitto on sen verran hienostuneempi versio hernekeitosta, että tätä voisi hyvinkin tarjota jopa ihan vieraille alkukeittona ja kuulin, että tästä on höystetty jopa vieläkin hienostuneempi versio sekoittamalla joukkoon kuohuviiniä.




Hihii ja näitä krutonkeja ei tarvitse ihan noin paljon kauhoa siihen keiton päälle. Tuli vaan lusikoitua aikamoinen kasa niitä, kun olivat niin ihanan valkosipulisen tuoksuisia. 

5 kommenttia:

  1. Tuorehernekeitto :) Kuulostaapa kivalta reseptisi. Hernekeitto on hyvää ja itsetehty vielä parempaa. Tämä ei ole niin työläs, joten tätä pitää kokeilla.
    Instassa olenkin Rhodoksen kuvia nähnyt. Varmasti ollut upea reissu. Tervetuloa kotiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tämä ei ole ollenkaan työläs, vaan tulee melkein itsestään :) Rodoksella oli kyllä tosi kauniit maisemat, mutta onhan se aina kiva kuitenkin palata kotiin. Onneksi on kesä edessä, jotta on mitä odottaa.

      Poista
  2. Kiva resepti, mutta keitto ei kyllä sovi vegaanille. Voi ja ranskankerma ovat eläinperäisiä tuotteita, joita vegaanit eivät käytä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, totta puhut! Enpä muuten tullut ajatelleeksi, että tuo vegaani ja kasvisruokavalio -termeillä on tosiaan isokin ero. No nyt on onneksi tuo korjattua tuonne postaukseen :)

      Poista
    2. Voin ja ranskankerman voi helposti vaihtaa kasvismargariiniin ja esm kaurakermaan saadakseen vegaanisen vaihtoehdon.

      Poista