tiistai 5. huhtikuuta 2016

Marenkitikkarit


Innostuin ensimmäistä kertaa elämässäni testaamaan marenkien tekoa ja näitä maisteltiinkin meidän kuopuksen 2 v synttäreillä. Näiden tekeminen tuli oikeastaan vähän niinkuin vahingossa, kun tehtiin pasta carbonaraa ja jäi sopivasti sitten kananmunanvalkuaisia käyttämättä ja en viitsinyt heittää niitä pois. Sopivasti löytyikin sitten heti neljän munan marenkiohje netistä, joka päätyi heti testaukseen. Olen aina kuvitellut, että marenkien teko on jotenkin hirmuisen vaikeaa, mutta eihän se ollut tai sitten oli vaan hyvää aloittelijan tuuria matkassa mukana. Lisäksi näistä tuli tosi hyviä, joten ehdottomasti näitä  tehdään toistekin.  



Värjäämällä taikinan saa marenkeihin myös kivasti eri värisävyjä. Tosin tämä ihanan hempeä vaaleansininen väri oli ennen uuninlaittoa näin söpön väristä ja sitten paistamisen jälkeen aivan vaaleanvihreitä, kuten alakuvista voi nähdä.  Ensi kerralla täytyykin sitten testata vaaleanpunaisen värin käyttäytymistä.


Testasin myös samalla marenkitikkareiden tekoa ja hyvinhän nekin myös onnistuivat. Käytin tuohon jäätelötikkuja ja koukkasin astiasta ensin pienen nokareen taikinaa tikkuun ja sitten pursotin parilla erilaisella tyllalla noita tikkareita pellille. Marenkien päälle ripottelin vielä nomparelleja tuomaan vähän lisäilmettä.



Marenkien ohje

4 munanvalkuaista
2 dl sokeria 
(itse käytin tavallista taloussokeria, mutta hienompii sokeri varmaan sopisi paremmin)
3 tippaa etikkaa

Varmista, että vatkauskulho ja sähkövatkaimen terät ovat kuivia ja puhtaita. Vatkaukseen sopii parhaiten teräksinen astia. Erottele valkuaiset keltuaisista ja varmista ettei yhtään keltuaista pääse valkuaisten joukkoon, koska muuten ne eivät vaahtoudu. Lisää muutama tippa etikkaa valkuaisten joukkoon.

Vatkaa valkuaisia niin kauan, että vaahto pysyy ylösalaisin vispilässä. Lisää sokeri vähitellen samalla vatkaten. Massa on valmista, kun se on kiiltävää ja kuohkeaa. Lopuksi voit värjätä massan elintarvikeväreillä. Itse suosin pastavärejä.

Laita massa tyllalla varustettuun pursotinpussiin ja pursottele haluamiasi kuvioita leivinpaperin päälle. Ohjeessa mainittiin, että leivinpaperi tulisi öljytä, mutta itse en sitä tehnyt eivätkä jääneet siihen kiinni. Kuivaa marenkeja ensin tunti 110 asteessa ja laske lämpötila 100 asteeseen ja jatka kuivamista, kunnes marengit ovat täysin kuivia ja kevyitä.

Marengit säilyvät pitkään kannellisissa astioissa. 

6 kommenttia:

  1. Supersöpöjä! Tuo vaaleansininen on tosi haastava ruoanlaitossa. Mutta kauniita nuo vihreätkin.
    Valoisia päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuire <3 Olen kanssa huomannut muutenkin leivonnassa, että ei tuolla sinisellä meinaan saada millään sinistä esim. kun värjää sokerimassaa. Aina lähtee vivahtamaan vihreään, mutta ehkä se on sen värin luonteenpiirre. Muiden värien osalta en ole huomannut samaa, joten ehkäpä ensi kerralla sitten kauniin vaaleanpunaisia :)

      Poista
  2. Niin ihania!
    Täytyy laittaa kokeilulistalla, todella söpöjä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja eivät olleet edes vaikeita tehdä. Tosin paistoaika on vaan aika pitkä, mutta onneksi uuni hoitaa itsekseen tuon homman jo siinä vaiheessa :)

      Poista
  3. Piipahdin heti blogiisi. Oli kiva tavata bloggaajatapahtumassa. ihana blogi sinulla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tulit heti kyläilemään. Täytyykin tulla piipahtamaan myös sinun blogissasi. Oli kiva tapaaminen tänään ja mukava nähdä aina uusia kasvoja :)

      Poista