keskiviikko 26. joulukuuta 2018

Mätimoussea ja lohilevitettä


Mites teillä on joulun vietto mennyt? Jokos jouluähky rupeaa helpottamaan? Täällä vielä viimeisiä joulusuklaita nautitaan ja kinkkuakin taitaa vielä olla jäljellä, vaikka ei ihan omia lemppareita olekaan, mutta kyllähän sitä joulupöydässä pitää olla.

Meidän joulupöydän ehdottomat suosikit ovat mätimousse ja lohilevite, jotka maistuvat niin aikuisille kuin lapsillekin. Kylmäsavulohilevite on erityisesti meidän lasten suosikki ja sitä tuleekin tehtyä myös aina synttärijuhlille. Saa helposti kaikille maistuvaa suolaista herkkua. Nämä ovat helppotekoisia ja säilyvät myös parisen päivää, tosin meillä ei yleensä sitä ongelmaa ole ollut, vaan on kyllä huvennut aika nopsaan parempiin suihin.

Kylmäsavulohilevite sopii tarjottavaksi erityisesti ruisnappien kanssa eli sellaistan Väinämöisen nappien tapaisten kanssa ja mätimousse taas saaristolaisleivän tyyppisen leivän kanssa. Toki mäti sopii myös paahtoleivän kanssa, mutta ehkäpä tuossa tuo kananmuna tekee sen, että tuon haluaa nauttia erityisesti saaristolaisleivän kanssa. Tässä teillekin vielä nämä ohjeet, jos haluatte kokeilla.


Kylmäsavulohilevite

1 rasia (200 g) Philadelphia maustamatonta tuorejuustoa
1 prk kermaviiliä
200-300 g kylmäsavulohta 
ruohosipulia
punasipulia  (n. puolikas)
musta- ja sitruunapippuria

Pilko kylmäsavulohi, silppua ruohosipulia ja punasipuli ja sekoita tuorejuuston ja kermaviilin kanssa. Lisää lopuksi pippurit ja levite onkin valmis.


Mätimousse

2 kovaksi keitettyä munaa
 1 prk smetanaa
n. 1 1/2 - 2 dl mätiä
2-3 rkl silputtua tuoretta ruohosipulia
2-3 rkl silputtua punasipulia

Kuori munat ja pilko pieniksi paloiksi ja sekoita smetanaan. Lisää loput ainekset. Lisää tarvittaessa ripaus suolaa ja anna vetäytyä jääkaapissa parisen tuntia. Nauti saaristolaisleivän kera.

Mukavaa tapaninpäivää! Me lähdetään alennusmyynteihin.






4 kommenttia:

  1. Meillä myös tehdään usein tuota kylmasavulohilevitettä erilaisiin juhliin. Pursotan sitä ruisnappien päälle ja menestys on taattu. Näitä ei voi koskaan tehdä liikaa. Mäti on myös meidän herkkuamme. Me emme vain sekoita aineksia keskenään, mutta muuten samanlainen herkku kuin teilläkin. Hyvää tapaninpäivää sinulle, Krista ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylmäsavulevite on yleensä tosiaan aika hyvä menestys. Tuo onkin hyvä idea pursotella sitä valmiiksi ruisnappien päälle. Kiitos vinkistä!

      Poista
  2. Tuo lohilevite on käytössä täälläkin, kokeiltu on myös savulohesta tehtynä ja hyvältä on maistunut. Mätimousse pääsee ehdottomasti kokeiluun - ehkäpä uuden vuoden juhlintaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi savulohesta en olekaan vielä tuota kokeillut. Sopii varmaan myös hyvin. Pitäneekin ottaa myös se kokeiluun.

      Poista