torstai 14. marraskuuta 2019

Juhlakauden kuohuvat

Pikkujoulukausikin on korkattu tältä vuodelta, kun osallistuin Juomavinkin järjestämiin pikkujouluihin. Pikkujoulut olivat Pernod Ricard Finlandin tiloissa Helsingin keskustassa, jonka terassilla tulikin juuri loppukesästä juhlittua 40+ -blogien sadonkorjuujuhlia. Näihin pikkujouluihin ohjelmanumeroiksi oli otettu erilaisia tastingejä. Itse osallistuin juhlakauden kuohuviinit ja samppanjat sekä mikä viini kinkun kanssa -tastingeihin.



Itse rakastan kaikkea kuplivaa ja varsinkin kesällä kuohuvia tulee juotua enemmän ja talven tullen tulee siirryttyä enemmän punaviinin puolelle, mutta kuohuvat sopivat erinomaisesti myös tulevaan juhlakauteen. Uutena vuotena kuplivaa tulee tietysti nautittua, mutta ne sopivat myös hyvin jouluunkin.

Meillä oli kuohuviini tastingissä maisteltavana kuusi Juomavinkin valikoimiin kuuluvaa kuplivaa. Valikoimassa oli mm. cavaa, proseccoa sekä samppanjaa. Mutta miten nuo oikeastaan sitten eroavat edes toisistaan ihan yleisellä tasolla? Kuohuviinejähän valmistetaan ympäri maailman ja nimenomaan valmistumenetelmä ja tuotantoalue sekä käytettävät rypäleet vaikuttavat kuohuviinityyppiin ja alla kerronkin vähän näiden eroista. 
 




Aito samppanja, ns. kuohuvien kirkkain tähti, valmistetaan vain Ranskassa Champagnen viinialueella. Muita kuohuviinejä ei siis saa kutsua samppanjaksi, vaikka yllättävän moni kansankielessä näin tekeekin. Aito samppanja on myös normaalia kuohuviiniä kalliimpaa, mikä johtuu tästä rajoittuneesta tuotantoalueesta. Samppanja valmistetaan perinteisellä kuohuviinimenetelmällä, kuten monet muutkin kuohuviinit. Alkoholikäymisen jälkeen tapahtuu toinen käyminen eli hiilidioksikäyminen itse suljetussa pullossa. 

Meillä oli tastingissä maisteltavana kahta eri Mummin samppanjaa, joista toinen oli G.H. Mumm Cordon Rouge Brut (39,99€), joka on kyseisen samppanjatalon myydyin samppanja ja sitä myydään n. 4,5 miljoonaa pulloa vuodessa. Kysessä on erittäin kuiva ja tasapainoinen samppanja, jossa maistuu pitkä kypsytysprosessi ja Champagnen alueen mineraalisen maaperän vaikutus. Käytetyt rypäleet ovat Pinot Noir 45 %, Pinot Meunier 25 % sekä Chardonnay 30 %. Tätä voi kyllä suositella minkä ruoan kanssa tahansa ja sellaista tilaisuutta ei olekaan, johon tämä ei sopisi.

 Toinen maistelemamme samppanja oli samaisen ranskalaisen samppanjatalon G.H. Mumm Demi-Sec (39,90 €), joka on puolestaan puolikuiva. Kyseistä samppanjaa on valmistettu jo Mumm-samppanjatalon perustamisesta, vuodesta 1827 lukien. Sen päärypäleenä toimii Pinot Meunier, jota siinä on 50 %, joka antaa juomalle hedelmällisyyttä. Tätä voisi kuvailla makean hunajaiseksi ja sopii hyvin esim. jälkiruokien kanssa. Tuoksu siinä on vähän kellarimainen ja omaan makuun vähän turhan makea. Itse olen enemmänkin kuivien ystävä, mutta tämä toimii varmasti hyvin esim. juustojen ja omenaisten jälkiruokien kanssa. 


Meillä oli maistelussa myös italiainen Zonin Prosecco Brut (13.99 €), joka on valmistettu Glera rypäleistä. Prosecco on yleisnimitys italialaisille kuohuviineille, jotka valmistetaan käyttäen charmat-menetelmää, missä viinin toinen käyminen tapahtuu pullon sijasta terästankissa. Menetelmä on helpompi ja edullisempi tapa valmistaa kuohuviiniä. Prosecco ei kestä säilytystä pitkään eli tätä ei kannata säästellä kaapissa, vaan se parhaimmillaan nuorena ja tuoreena.

 Tämä Zonin Prosecco oli yksi maistelun suosikeistani, kepeyden ja raikkauden vuoksi. Maku on vähän päärynämainen ja sopii hyvin esimerkiksi uuden vuoden juomaksi eikä hintakaan ole paha. 



Cava on puolestaan yleisnimitys espanjalaisille kuohuviineille, jonka päätuotantoalue on Katalonia. Cava valmistetaan myös perinteisellä kuohuviinimenetelmällä eli pullossa tapahtuu toinen käyminen. Meillä oli maistatuksessa Campo Viejo Cava Brut Reserva (10,69 €), jota on kypsytetty sakan päällä 18 kuukautta. Maku on mantelimainen ja kevyen paahteinen. Tämä on helppomakuinen ja sopii hyvin esim. aperitiiviksi, kevyille alkupaloille ja tapaksille.
 
Jos aito samppanja tuntuu liian hintavalta, niin maistelemamme Gisselbrecht Blanc de Noirs Crematn d´Alsace Brut (16,99 €), on hyvin samppanjamainen ja pienikuplainen kuohuva. Tämä on aika hapokas, monikäyttöinen ja elegantti kuohuva. 
 
Meillä oli maisteltavana myös Chileläinen Castillo de Molina Brut Cuvée (12,98 €), jossa on myös samppanjan omaisia nyansseja. Tämä sopii myös vegaaneille. Tässä pehmeän makuisessa kuohuvassa on hyvä hinta-laatusuhde ja sopii erityisen hyvin mereneläville tai aperitiiviksi ja alkupalojen kumppaniksi.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua juhlakauden kuohuvia valitessanne. Näistä löytyy lisätietoja myös Juomavinkin sivustolta. 

1 kommentti: